top of page

Wat te doen bij Onderrugpijn:

Let op uw houding en bewegingen

Kunt u door de pijn geen goede houding vinden? Probeer dan op uw rug te liggen met een paar kussens onder uw knieën of op uw zij met half opgetrokken benen.

 

Om uit bed te komen gaat u eerst op uw zij liggen. Steek dan uw benen over de rand van het bed en druk uzelf met beide armen zijwaarts omhoog. Om te gaan liggen, maakt u dezelfde bewegingen in omgekeerde richting.

 

Neem een rechte stoel om te zitten, liefst met armleuningen, zodat u makkelijker kunt opstaan. Probeer te zitten met rechte rug en ingetrokken buik.

Zet bij het opstaan uw handen op de leuningen en schuif naar het puntje van uw stoel. Zet één voet vlak onder de stoel en de andere voet wat naar voren.

Probeer met gestrekte rug op te staan.

Gebruik een draaistoel als u achter een bureau zit, zodat u met stoel en

al kunt omdraaien als u iets achter u wilt pakken

of wanneer u wilt opstaan.

Als u iets moet optillen, buig dan door uw knieën en til met rechte rug.

Houd het voorwerp dat u optilt dicht bij uw lichaam

(niet met vooruitgestrekte armen tillen).

Til niet te veel tegelijk en draag geen zware dingen over grote afstanden,

maar maak tussenstops.

Voorkom gelijktijdig draaien en buigen van de rug. Als u zit en iets wilt oprapen dat naast of achter u ligt, sta dan eerst op, draai om en buig door uw knieën. Als u uit de auto stapt, zorg dan dat u tegelijkertijd uw lichaam en benen een kwartslag draait. Zet uw voeten op de grond en zoek met uw handen steun voordat u gaat staan.

bottom of page